Sıfır Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ev sahibi olmak, en çok hayali kurulan konulardan biridir. Fakat ev sahibi olayım derken, izleyeceğiniz yanlı politikayla dert sahibi olmayın. Özellikle emlak sektöründe dolandırılma gibi birtakım vakalar son dönemde daha çok artmış durumda. Konutlardaki artış oranlarının tavan yapması, dolandırıcılarında iştahlanmasına neden oldu.
Sahte tapu, internetteki sahte ilanların dolanması, konut projelerin tamamlanmayarak yarım kalması gibi birçok durumla karşılaşılabilir. Hal böyle olunca da vatandaşlar endişe halinde oluyor ve sıfır ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyor.
Sıfır Ev Alırken Nelere Bakılmalıdır?
Sıfır ev alırken, evin yalnızca görselliği ile ilgilenmek çok büyük bir hata olacağını bilmelisiniz. Sıfır ev alacak olanların dikkat etmesi gerekecek hususları şu şekilde sıralayabiliriz;
*Evin ruhsatı var mı?
*Ev iskan alınmış mı?
*Bina yalıtımı bulunuyor mu?
*Ev kentsel dönüşüm kapsamında mı?
*Sosyal imkanlar ve güvenlik nasıl?
*Elden para ödemeyin
*Borca dikkat edin
*Satışa engel bir durumun olup olmaması
*Gayrimenkulun hisse oranları
*Sıfır evi almadan önce yerine giderek inceleyin
*İpotek, haciz kaydını sorgulamalısınız
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm aşamalar, sıfır ev alırken üzerinde durmanız gereken en önemli konulardan biridir. Ev satın aldıktan sonra daha sonrasında başınızın ağrımasını istemiyorsanız mutlaka bunlara dikkat etmelisiniz.
Yeni Ev Alırken Cephe Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Evinizle ilgili olarak dikkat edeceğiniz bir diğer önemli husus ise cephe seçimidir. Evler Kuzey ve Güney cephe olmak üzere farklı konumlara sahiptir. Tabi ki evin mevcut cephe durumu da beraberinde avantaj ya da dezavantajlara gebe olabiliyor. Güney cepheye sahip olan yeni evinizde ısınma sorunlarını çok fazla yaşamazsınız. Kuzey cephede ise Güney cepheye oranla ısınma sorunları daha çok gün yüzüne çıkabiliyor. Eğer ki yeni eviniz Kuzey cephesindeyse mutlaka yalıtım ile ilgili incelemeler yapmanız gerekecektir.
Evin tapu harcı kim ödemeli şeklindeki merak ettiğiniz sorunuz varsa, tapu harcı için ortak bir karar verilebileceğini belirtebiliriz. Eğer her iki taraf farklı düşünce içerisindeyse o zaman eşit bir şekilde pay edilerek ödenebilir.
0 comments